Hozzávalók:
25 cm-es formához

  • 1 liter horchata de chufa
  • 2 csomag zselatin
  • 4 ek cukor vagy más azonos értékű édesítőszer (pl. eritrit)
  • 10 natúr vagy tejszínes kockasajt
  • 1 ek friss citromlé
  • 150 g háztartási keksz
  • 125 g margarin vagy vaj
  • fahéj a díszítéshez

Elkészítés:

Mielőtt nekilátnánk, fontosnak tartom elmondani, hogy a keksz alap, a hagyományos reszelt háztartási keksz helyett lehet babapiskóta, vagy a háztartási keksznél édesebb Albert keksz is lehet. Bátrabbak zabkekszekkel is próbálkozhatnak.

Első lépésként daráljuk le a kekszet és keverjük össze a lágyra melegített margarinnal vagy vajjal.

A kapott masszával béleljük ki a tortaforma alját, egyenletes vastagságúra eldolgozva, tegyük a hűtőbe és hagyjuk addig pihenni míg a krém elkészül.

Öntsük az horchatát, a cukrot (vagy édesítőt), a kockasajtokat és a citromot egy lábosba és lassú tűzön folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg a kockasajtok el nem olvadnak.

A folyamat gyorsítása érdekében használhatunk botmíxert is a teljes elegyítéshez. A kockasajtok helyett használhatunk hasonló mennyiségben Philadelphia sajtkrémet is.

Amikor az egész sima krémmé keveredett,  adjuk hozzá apránként a zselésítő anyagot, továbbra is folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós.

Melegítsük, kevergessük óvatosan tovább amíg forrni nem kezd, ekkor vegyük le a tűzről.

Vegyük ki a hűtőből a tortaformát és a tűzről levett krémet öntsük rá a keksz masszára. Apránként öntsük, hogy a meleg krém ne olvassza fel a keksz alapot. Egy kanállal vagy egy késsel óvatosan terítsük egyenletesen a krémet.

Hagyjuk kihűlni és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, de akár egy egész napra.

Fahéjjal, vagy gyümölcsökkel díszítsük, de tehetünk rá tört csokoládét, tört mogyoró vagy mandulát is.

Tálaláskor tehetünk mellé gyümölcs öntetet és tejszínhabot.